Hjulinställningar

Fördelen med rätt hjulinställningar:

minimerar däckslitage

Bilens styrsystem måste uppfylla vissa krav. Man måste kunna styra bilen på ett balanserat sätt, styrkänslan och stabiliteten i kurvor måste vara bra och styrningen måste återhämta sig mjukt i alla hastigheter. Även däckslitaget är minimalt när styrningen fungerar väl. För att styrsystemet ska fungera optimalt måste hjulinställningen vara korrekt.

Med rätt hjulinställning sparar du pengar genom att maximera däckens livslängd och sänker din bränsleförbrukning.

Boka tid

Just nu erbjuder vi hjulinställning på din bil från 600kr. Kontakta oss för en offert och tidsbokning.

Bilens viktigaste serviceåtgärd

Med en korrekt hjulinställning kan du vara säker på att rullriktningen på bilens alla hjul överensstämmer med bilens centrumlinje, med andra ord bilens färdvinkel är noll. På bilar med framhjulsdrift har dragkraften benägenheten att vrida hjulen så att de plogar. Man försöker kompensera detta genom att ”luta” hjulen en aning. På bilar med bakhjulsdrift gör rullmotståndet att hjulen har en benägenhet att börja luta vid körning rakt fram, vilket kan korrigeras med hjälp av en hjulinställning. Genom att ändra på vinkeln på framhjulen går bilen precis enligt färdriktningen utan att dra åt ena eller andra hållet. De flesta av Vianors anläggningar har en modern hjulinställningsutrustning som ser eventuella fel på bilens hjulinställning vilket sedan kan justeras.

Hjulinställning är en av de viktigaste serviceåtgärder på bilen. Med hjälp av den kan man minska ojämnt däckslitage och förbättra bilens köregenskaper. Om hjulinställningen är fel kan däcken bli ojämnt slitna mycket fort. Hjulinställningen kan bli fel om du till exempel kör mot en trottoarkant, i ett hål på vägen eller på en hög asfaltkant i hög hastighet. Fel hjulinställning ökar vanligtvis först däckslitaget och påverkar inte köregenskaperna märkbart. För att undvika allvarliga fel bör hjulinställning kontrolleras så fort som möjligt om det finns tecken på ojämnt däckslitage. Hjulinställning måste göras vid byte av stötdämpare, bussningar, styrleder och spindelleder.

Hur görs hjulinställningen?

Vid hjulinställning måste bilen stå så rak som möjligt, i alla led. Lufttrycket i däcken måste vara korrekt. Vid glapp i styrväxeln, styraxlarna eller hjullager är det ingen idé att göra en hjulinställning förrän felen åtgärdats.
Bilen körs först på hjulinställningslyften och styrlederna samt hjullagren kontrolleras visuellt. Därefter kontrolleras lufttrycket i däcken, trycket ska vara det som biltillverkaren rekommenderar. Sedan fäster man mätinstrumenten på hjulen och innan själva mätningen börjar kompenseras fälgarnas inverkan. Själva mätningen görs enligt mätinstrumentets program. Om hjulinställningen måste korrigeras görs det vanligtvis först på bakaxeln och till sist justeras hjulen på framaxeln. Kontakta oss för att få en offert.

~

Oss kan du lita på

Vi har lång erfarenhet av däckbyten och lämnar självklart garanti på utfört arbete.

Billiga däckbyten i eslöv

Du hittar vår verkstad på Ringsjövägen 21 i Eslöv mitt emot Statoil.

Vi kan alla märken

Oavsett tillverkare ser vi till att dina däck får den service de förtjänar.

Du sparar pengar med vår service

Genom korrekt hjulinställning minskar slitaget på dina däck.

Din däckkompis i Eslöv AB

Vi hjälper dig med sommardäck, vinterdäck och förvaring. Tack vare att vi är Däckonline partner kan vi erbjuda dig ett utav Sveriges största däckutbud. Vi har lång erfarenhet av däckbyten och lämnar självklart garanti på utfört arbete. För att dina däck ska hålla längre och minska slitage är det viktigt med korrekt hjulinställning, kom in till oss för rådgivning och service. Du hittar vår verkstad på Transportvägen 16 i Eslöv.

0